Velika PlanaSmederevska Palanka

Sednica Veća Saveza samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane: PRETI SUNOVRAT SINDIKALIZMA

-Osnaženje moguće kroz delovanje Socijalno-ekonomskog saveta, Povereništva za borbu protiv mobinga i Centra za radno-pravnu zaštitu

 

Veće Saveza samostalnih sindikata Smederevske Palanke i Velike Plane, na sednici održanoj u Smedereskoj Palanci, usvojilo je izveštaj o finansijskom poslovanju u 2016. i finansijski plan za tekuću 2017. godinu. Sednicom je predsedavao Božidar Todorović, koji je podsetio da se ovaj sindikat suočava sa mnogim  problemima u radu i zatražio da se u najkraćem roku, pored ostalog, odgovori i na tzv. belu knjigu. Njome se na  neki način umanjuje značaj i dovodi u pitanje sindikalno delovanje što može imati dalekosežne posledice na sindikat. Problema ima i na domaćem terenu, posebnom kad se radi o sindikalnom organizovanju i delovanju u velikim kompanijama.

Predsednik Samostalnih sindikata opštine Velika Plana Živorad Marjanović smatra da se ova organizacija može osnažiti preko tri stuba  delovanja, a to su Socijalno-ekonomski savet, Povereništvo za borbu protiv  mobinga i Centar za radno-pravnu zaštitu.

-To može zaustaviti sunovrat sindikalizma i omogućiti opstanak kao ustavne kategorije koja treba da brine o pravima radnika – smatra Marjanović.-To je krupan zalogaj za naš sindikat, ali je jedini mogući način početka rehabilitacije. Nadamo se da će 2017. godina  biti prelomna i odlučujuća u zaustavljanju sunovrata.

Savez samostalnih sindikata Srbije, čulo se na ovoj  sednici, mora izaći iz ilegale stati na čelo, kako je rečeno, potlačenih radnika.

D.J.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.