Друштво

Инструкција Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије за пружање помоћи избеглицама из Украјине

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије упутио је данас својим повереницима у свакој општини у Србији инструкцију о томе на који начин могу да пруже помоћ избеглицама из Украјине.

У инструкцији се наводи да се, у складу са новонасталом ситуацијом у Украјини, може очекивати да им се један број лица обрати за информације и помоћ.

Повереници се обавештавају о томе да је за сва лица која им се обрате обезбеђен смештај и исхрана у прихватним центрима, опредељеним само за смештај украјинских држављана, према диспозицији Комесаријата.

За оне украјинске држављане који у овом тренутку имају обезбеђен смештај, могуће је понудити помоћ у храни, одећи, обући, здравственој заштити, укључивање у образовни систем, као и приступ другим правима и услугама.

Повереницима је достављен образац који треба да попуне, а у којем се исказују потребе лица која им се обраћају (смештај, хитна, здравствена заштита, одећа, обућа).

Посебно је наглашено да, у случају да се појави малолетно лице без пратње, истог тренутка обавесте надлежни Центар за социјални рад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.