Društvo

Instrukcija Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije za pružanje pomoći izbeglicama iz Ukrajine

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije uputio je danas svojim poverenicima u svakoj opštini u Srbiji instrukciju o tome na koji način mogu da pruže pomoć izbeglicama iz Ukrajine.

U instrukciji se navodi da se, u skladu sa novonastalom situacijom u Ukrajini, može očekivati da im se jedan broj lica obrati za informacije i pomoć.

Poverenici se obaveštavaju o tome da je za sva lica koja im se obrate obezbeđen smeštaj i ishrana u prihvatnim centrima, opredeljenim samo za smeštaj ukrajinskih državljana, prema dispoziciji Komesarijata.

Za one ukrajinske državljane koji u ovom trenutku imaju obezbeđen smeštaj, moguće je ponuditi pomoć u hrani, odeći, obući, zdravstvenoj zaštiti, uključivanje u obrazovni sistem, kao i pristup drugim pravima i uslugama.

Poverenicima je dostavljen obrazac koji treba da popune, a u kojem se iskazuju potrebe lica koja im se obraćaju (smeštaj, hitna, zdravstvena zaštita, odeća, obuća).

Posebno je naglašeno da, u slučaju da se pojavi maloletno lice bez pratnje, istog trenutka obaveste nadležni Centar za socijalni rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.