Друштво

Конференција за медије Канцеларије за младе у Смедеревској Паланци: МЛАДИ СУ ЗАКОН

IMG_2388-За шест година финансирано 1095 пројеката

 

Канцеларија за младе, која делује у склопу Културног центра у Смедеревској Паланци, одржала је конференцију за медије поводом почетка примене овогодишњег програма „Млади су закон“, односно расписивања конкурса за финансирање омладинских волонтерских пројеката, чији је циљ подстицање активизма и волонтерских активности младих.

Драган Вујановић је подсетио да је Канцеларија за младе Културног центра партнер Министарства омладине и спорта чији пројекат „Млади су закон“ за Браничевски и Подунавски округ спроводи Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац.

-Ове године по седми пут промовишемо програм „Млади су закон“ – изнео је Зоран Јовић из Омладине ЈАЗАС-а Пожаревац.- То је национални програм волонтирања Министарства омладине и спорта. Оно и финансира тај програм кроз ресурс центре, који расписују конкурс за омладинске волонтерске пројекте. Омладина ЈАЗАС-а ове године је ресурс центар који покрива Браничевски и Подунавски округ, а прошле године је имао надлежност и за Борски и Зајечарски. Из Смедеревске Паланке партнери су нам Канцеларија за младе и „Паланачке“, а партнери на овом пројекту још су и град Пожаревац, Општина Велико Градиште, Регионална развојна агенција Браничево-Подунавље и Омладинско позориште „Патос“ у Смедереву.

IMG_2389Програм „Млади су закон“ траје седам година. У претходних шест финансирано је 1095 омладинских волонтерских пројеката реализованих широм Србије, у износу од скоро 75 милиона динара. Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац је у протекле две године организовала два међународна волонтерска кампа, од којих је један после мајских поплава 2014. био у Смедеревској Паланци. Прошле године еколошки камп је организован  у Хомољу, прецизније у селу Ждрело. Ове године се очекује међународни еколошки камп на Сребрном језеру.

На овој конференцији за медије речено је да овогодишњи конкурс за финансирање омладинских пројеката траје од 25. јуна до 10. јула. На њега се могу пријавити удружења младих, па и млади који немају удружење и нису ни у једној организацији. Довољно је да се пет младих људи пријави као неформална група с тим да једна особа међу њима мора бити пунолетна.

Теме конкурса су учешће у уређењу јавних простора у  млади проводе слободно време,или других простора од јавног интереса, акције заштите животне средине. Промоција разумевања, толеранције и једнаких шанси за све младе, здрави и безбедни стилови живота, промоција солидарности и хуманости итд.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.