Društvo

Konferencija za medije Kancelarije za mlade u Smederevskoj Palanci: MLADI SU ZAKON

IMG_2388-Za šest godina finansirano 1095 projekata

 

Kancelarija za mlade, koja deluje u sklopu Kulturnog centra u Smederevskoj Palanci, održala je konferenciju za medije povodom početka primene ovogodišnjeg programa „Mladi su zakon“, odnosno raspisivanja konkursa za finansiranje omladinskih volonterskih projekata, čiji je cilj podsticanje aktivizma i volonterskih aktivnosti mladih.

Dragan Vujanović je podsetio da je Kancelarija za mlade Kulturnog centra partner Ministarstva omladine i sporta čiji projekat „Mladi su zakon“ za Braničevski i Podunavski okrug sprovodi Omladina JAZAS-a Požarevac.

-Ove godine po sedmi put promovišemo program „Mladi su zakon“ – izneo je Zoran Jović iz Omladine JAZAS-a Požarevac.- To je nacionalni program volontiranja Ministarstva omladine i sporta. Ono i finansira taj program kroz resurs centre, koji raspisuju konkurs za omladinske volonterske projekte. Omladina JAZAS-a ove godine je resurs centar koji pokriva Braničevski i Podunavski okrug, a prošle godine je imao nadležnost i za Borski i Zaječarski. Iz Smederevske Palanke partneri su nam Kancelarija za mlade i „Palanačke“, a partneri na ovom projektu još su i grad Požarevac, Opština Veliko Gradište, Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje i Omladinsko pozorište „Patos“ u Smederevu.

IMG_2389Program „Mladi su zakon“ traje sedam godina. U prethodnih šest finansirano je 1095 omladinskih volonterskih projekata realizovanih širom Srbije, u iznosu od skoro 75 miliona dinara. Omladina JAZAS-a Požarevac je u protekle dve godine organizovala dva međunarodna volonterska kampa, od kojih je jedan posle majskih poplava 2014. bio u Smederevskoj Palanci. Prošle godine ekološki kamp je organizovan  u Homolju, preciznije u selu Ždrelo. Ove godine se očekuje međunarodni ekološki kamp na Srebrnom jezeru.

Na ovoj konferenciji za medije rečeno je da ovogodišnji konkurs za finansiranje omladinskih projekata traje od 25. juna do 10. jula. Na njega se mogu prijaviti udruženja mladih, pa i mladi koji nemaju udruženje i nisu ni u jednoj organizaciji. Dovoljno je da se pet mladih ljudi prijavi kao neformalna grupa s tim da jedna osoba među njima mora biti punoletna.

Teme konkursa su učešće u uređenju javnih prostora u  mladi provode slobodno vreme,ili drugih prostora od javnog interesa, akcije zaštite životne sredine. Promocija razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade, zdravi i bezbedni stilovi života, promocija solidarnosti i humanosti itd.

D. J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.