Smederevska Palanka

Konferencija za medije u najstarijoj osnovnoj školi u Palanci: „OLGA“ U OBRAZOVNIM PROJEKTIMA EVROPSKE UNIJE

Osnovna škola „Olga Milošević“ prva  će u našoj opštini i regionu preći na korišćenje elektronskog dnevnika. Od prvog semptembra školske 2017/2018. godine, stari, „papirni“ dnevnik više se neće primenjivati u ovoj školi (osim u prvom razredu i u produženom boravku). „Olga Milošević“ je jedna od 40 obrazovnih ustanova  (među 1800 škola u Srbiji) u kojima, kao pilot-program, startuje elektronska evidencija obrazovnog-vaspitnog rada:

– Reč je o državnom projektu i, državnom interesu. Ova škola je to prepoznala i prva je u našem regionu koja će uvesti ovu značajnu novinu – rekao je direktor škole, profesor Darko Dimitrijević.

Prema rečima profesorice Katarine Baščarević, koordinatora projekta uvođenja elektronskog dnevnika, ova novina doprineće javnosti rada i boljoj saradnji učenika, roditelja i prosvetnih radnika, jer će svi podaci  – ocene, izostanci, napomene – kao i informacije o realizaciji obrazovno-vaspitnih zadataka, biti stalno dostupni na određenoj internet stranici, kojoj će roditelji i učenici moći slobodno da pristupe.

U okviru projekta Evropske unije „Erazmus plus“, OŠ „Oga Milošević“ dobila je sredtva u iznosu od 7.200 evra, za realizaciju projekata mobilnosti nastavnika. Ovim programom, kojim koordinira  profesorica engleskog jezika u ovoj školi, Jasmina Milićević, predviđeno je da dva nastavnika Škole borave na edukativnom seminaru na Malti, kao i radni  boravak jednog nastavnika u osnovnoj školi na teritorije Evropske unije, koji će, kroz  nastavu, biti upoznat sa pedagoškom praksom EU:

– Ponosni smo, jer je naša škola među prvima dobila sredstva za realizaciju projekta mobilnosti nastavnika, kaže prof. Jasmina Milićević, i dodaje da je tema kursa na Malti sprečavanje osipanja iz sistema obrazovanja:

– To je ono što smo mi prepoznali kao ključno pitanje u našoj školi, pružanje podrške deci iz depriviranih porodica.

U „Olgi“ će, takođe, sredstvima Ministarstva, biti finansirano desetomesečno angažovanje jednog nastavnika fizičkog vaspitanja, koji će imati zadatak da u Školi sprovede program afirmacije sporta (u okviru projekta Ministarstva prosvete i sporta „Sport u škole“).

Učenici OŠ „Olga Milošević“ učestvovaće i u programu regionalne saradnje, zajedno sa učenicima iz Hrvatske, Bosne i Slovenije. U okviru programa „Šta su ruke naših baka znala“ oni će drugovima iz pomenutih susednih zemalja predstaviti etno-tradiciju svoga naroda  – što će biti krunisano velikom zajedničkom izložbom u Sloveniji.

V.Đ.

One thought on “Konferencija za medije u najstarijoj osnovnoj školi u Palanci: „OLGA“ U OBRAZOVNIM PROJEKTIMA EVROPSKE UNIJE

  • Kako ste se toga setili

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.