Smederevska Palanka

Protestni skup u OB „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci: ZAŠTITITI ZDRAVSTVENE RADNIKE

IMG_7692-300x225U organizaciji granskog Sindikata zdravstva „Nezavisnost“ Opšte bolnice „Stefan Visoki“, u ovoj zdravstvenoj ustanovi, 15. januara u 12,55 održan je protesni skup, čiji je cilj bio da skrene pažnju na izloženost zdravstvenih radnika fizičkom nasilju.

– Kao reprezentativni sindikat, pozvali smo sve zaposlene da u dvorani „Lepotica“ naše bolnice, od 12 i 55 do 13 časova, odamo počast nastradaloj koleginici iz Šapca, Ljubinki Popović i izrazimo nezadovoljstvo trenutnom situacijom, u kojoj su zdravstveni radnici izloženi nasilju – izjavio je predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u palanačkoj Bolnici, Milosav Babić.

IMG_7688-300x225Odgovarajući na naše pitanje, Babić je potvrdio da je, ranije, i u Bolnici bilo slučajeva nasilja nad medicinskim osobljem, i konstatovao kako nezadovoljstvo pacijenata ne sme biti manifestovano aktima fizičkog nasilja nad zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

– Ljudi su sve više nezadovoljni opštom situacijom u društvu, ali nije u redu da nezadovoljstvo zbog nečega što ne zavisi od zaposlenih u zdravstvu ispoljavaju tako što fizički ugrožavaju zdravstvene radnike – istakao je Babić.

Inicijator današnjeg protesta u palanačkoj Bolnici, medicinski tehničar Vladan Petković, član odbora sindikata „Nezavisnost“, takođe se obratio široj javnosti.

IMG_7690-300x225– Mislim da treba povećati kazne za određene načine ispoljavanja nezadovoljstva u zdravstvenim ustanovama, što će doprineti da pacijenti malo više vode računa o tome kako se ponašaju – rekao je Petković. – Ovim protestom mi želimo da pokažemo da podržavamo inicijativu za IMG_7690izmenu Krivičnog zakonika, po kojoj bi napad na medicinske radnike bio tretiran kao teško krivično delo.

Okupljenim lekarima, posle minuta ćutanja kojim je odata počast tragično preminuloj Ljubinki Popović, obratio se i dr Periša Jovanović.

– Na žalost, sve je više loših, a sve manje dobrih stvari zbog kojih se mi ovde okupljamo –  IMG_7694-300x225rekao je dr Jovanović. – Sve je više nasilja nad zdravstvenim radnicima. Ovo nije usamljen slučaj. Videli smo u IMG_7694medijima, bilo je i mrtvih doktora, teško povređenih sestara i tehničara. Ovo je prilika da se realizuje inicijativa koja postoji već dugo, kako bi zdravstveni radnici dobili kvalitetniju zaštitu. Tako da onaj ko pomisli da nasrne na zdravstvenog radnika, dobro promisli kakva će ga kazna snaći. Kažnjavanje će tako delovati preventivno. Od ovoga „post festum“ nemamo koristi. Nadam se da se ovakvim povodom više nećemo okupljati.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.